Top 10 greşeli în tranzacţionarea pe bursă publicat în Idei. Afaceri. Investiții. | Tag-uri: , ,

Man skyscraper

Pentru o dobândi succesul în tranzacţionare pe bursă trebuie să respecţi câteva reguli pentru a nu avea neplăceri. Iata o listă de greşeli pe care este de dorit să le eviţi dacă te-ai hotarât să intri pe bursă.

1. Lipsa unui  plan de tranzacţionare

Atunci când te hotărăşti să tranzacţionezi pe bursă este bine să îţi stabileşti un plan de ieşire, mai precis momentul şi locul de exit sau să te hotărăşti cu privire la gradul de expunere la risc al tranzacţiilor efectuate.

 

2. Lipsa resurselor specifice dezvoltării unui plan de tranzacţionare

Intrarea pe bursă poate părea a fi un pas uşor, dar pentru a avea succes, ai nevoie de educaţie potrivită şi de instrumente  specifice  pentru a înţelege relatiile dintre pieţe şi pentru a dezvolta un proces decizional bazat pe indici şi strategii de încredere.

 

5. Bani insuficienţi sau gestionarea ineficientă a banilor

Este bine să îţi dimensionezi şi să îţi adaptezi tranzacţionarea în funcţie de banii de care dispui. Nu te expune pe prea multe pieţe şi nu te arunca spre tranzacţiile riscante care presupun rulaj mare de capital.  De asemenea, nu efecuta tranzacţii din banii din credite sau care sunt necesari pentru plaţi viitoare (de ex. plata impozitelor)

 

4. Să nu ai aşteptări prea mari, mult prea curând

Nu poţi deveni un trader de succes într-un timp scurt, la fel cum nu poţi deveni un doctor sau un avocat  bun în timp scurt. Este nevoie de multă practică şi perseverenţă.

 

5. Neutilizarea funcţiei de pierdere limitată (stop-loss) 

În situaţia în care piaţa nu reacţionează aşa cum te-ai fi aşteptat este bine să îţi limitezi pierderea, pentru a nu avea surprise neplăcute şi a ştii întotdeauna cât de mult rişti la fiecare tranzacţie.

 

6. Lipsa de răbdare şi de disciplină 

Nu tranzacţiona doar de dragul de a tranzacţiona sau doar pentru că nu ai mai făcut-o de mult timp. Aşteaptă acel moment pe care îl consideri propice pentru tranzacţionare iar apoi acţionează prudent.

 

7. Tranzacţionarea împotriva “valului” sau urmărirea extremelor

Toata lumea vrea să cumpere la nivelul cel mai de jos şi să vândă în vârf, însă acest lucru este destul de greu de intuit. Tocmai de aceea cel mai bun sfat este să tranzacţionezi în direcţia trendului. Lasă-te dus de val, pentru că altfel rişti să te îneci.

 

8. Rămânerea pe poziţii de pierdere pentru prea mult timp 

Traderi de succes nu stau pe pozitii de pierdere foarte pentru mult timp. În schimb, ei acceptă pierderile (de obicei acestea sunt minime) şi gândesc următorul plan de tranzacţionare.

 

9. Neacceptarea responsabilităţii pentru propriile acţiuni

Nu da vina pe broker, pe piaţă sau pe oricine altcineva pentru a justifica o tranzacţionare nereuşită. Tu eşti cel care ia deciziile de tranzactionare, drept urmare eşti responsabil pentru succesul sau eşecul avut.

 

10. Lipsa unei perspective mai largi asupra pieţei

Întotdeauna să te uiţi la un grafic pe termen mai lung decât perioada de tranzacţionare pentru a avea o perspectivă mai largă asupra pieţei.

 

În concluzie, tranzacţionarea pe piaţa de capital se poate învăţa dar necesită timp, disciplină şi consum de energie. O alternativă pentru investiţiile personale la bursă sunt fondurile de investiţii în acţiuni. Acestea te ajută să îţi canalizezi eforturile în alte direcţii (cum ar fi petrecerea timpului liber cu familia, lectură, sport), îţi oferă diversitate (pentru că poţi deţine mai multe acţiuni în portofoliu) şi nu în ultimul rând, beneficiezi de experienţa specialiştilor din cadrul societăţii de administrare la costuri foarte reduse.

 

Comentarii nu sunt permise.