Rolul și responsabilitățile căutătorului de job publicat în Idei. Afaceri. Investiții., Musafiri | Tag-uri: , ,

Guest post Aura Serea – specialist resurse umane
 
 

Poate vă sună prea serios modul în care am ales titlul acestui post, să știți însă că nu este întâmplător.

S-a scris mult de-a lungul timpului: că a-ți căuta un job este în sine un job cu normă întreagă, că trebuie să te pregătești pentru un interviu, cum să îți faci CV-ul ca să fie mai atractiv, chiar și despre diferența între cum aplici la un job într-o multinațională și cum aplici la o firmă mică, locală. Toate acestea sunt informații valoroase, așa cum este orice informație în ziua de azi. Te lupți să scoți ce e mai relevant din toate informațiile la care ai acces, cauți sfaturi la prietenii din industrie sau la consultanți specialiști, poate-poate cineva are o rețetă magică care să iți aducă job-ul perfect pe o tava de argint (deși intre noi fie vorba, iți este foarte greu să definești ce e ăla job perfect pentru tine).

Ceea ce prea rar se spune, sau mai bine zis, ceea ce prea rar ”auzim” chiar dacă ni se spune, este că asemeni tuturor lucrurilor importante în viata, decizia este la tine și așa cum tu setezi standardele, tot tu trebuie să faci lucrurile să se întâmple.

Am fost la o sesiune de pregătire pentru noii membri intrați în AIESEC, iar în închidere, facilitatorul ne-a dus într-o scurtă incursiune a viselor pe care le-am avut cu toții de când eram copii, cu toții am pornit de la ‘vreau sa fiu astronaut’, sau medic, sau inventator, și am ajuns la câteva luni după ce am absolvit facultatea să spunem ‘vreau un job, orice job e bun’

Căutarea unui job este un proces activ, trebuie să fii dedicat, responsabil, să știi ce cauți, să știi ce iți dorești, ce e acceptabil și ce e extraordinar, care sunt lucrurile pe care vrei să le faci și care sunt cele pe care vrei să le eviți. Așa cum alegi atunci când candidezi sau intri într-un proces de selecție, așa vor fi orele și zilele de lucru, toate cele 8-10 ore de munca pe zi, 5-6 zile pe săptămână.

În final, nu m-aș hazarda în a scoate o definire a rolului căutătorului de job sau o listă cu responsabilitățile lui, însă aș enumera o parte dintre acestea, tocmai acelea pe care orice căutător are impresia că le face pe deplin și susține asta cu toată convingerea atunci când este întrebat ce face ca să își găsească un job, însă acest proces îi ia 3 ore pe săptămână, în restul timpului stă la povești pe net, la cafea cu prietenii sau se plânge că nu se găsește de lucru în România

Așadar, este important sa îți cunoști abilitățile, cunoștințele și competențele, dacă nu știi ce sunt acestea sau care este diferența între ele, google este cel mai bun prieten la care să mergi și să afli.

Este important să abordezi căutarea proactiv și cât de creativ poți. Apelează la baze de date online, forumuri specializate, firme de recrutare, anunțurile de angajare din ziarele centrale și locale, site-urile de cariera dedicate ale firmelor pe care le targetezi, cunoștințe și oameni care te cunosc profesional și te pot recomanda, mergi la evenimente de networking, și când termini cu toate astea, le poți lua de la capăt. Între timp sigur au mai apărut niște oportunități în piață numai bune ca să aplici la ele.

Dacă faci toate acestea, 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână și tot ești fără job după 1-2 luni de căutări poate e momentul sa iți pui abilitățile și competențele la treaba într-un alt mod:

 • caută colaborări punctuale lucrând de acasă
 • pornește o mica afacere cu câțiva prieteni
 • implica-te în diverse proiecte de voluntariat

Cu alte cuvinte fii prezent în piață pentru ca oamenii să știe despre tine, să cunoască ceea ce  faci și cât de bine faci, astfel încât când apare acel job perfect, tu să fii cel la care se gândesc în primul rând ca să-i ofere job-ul.

Vă doresc un job frumos!

Aura Serea este exemplul de om căruia nu i-a fost teama sa facă schimbări radicale în viața sa. Profesional, după zece ani de experiență, decide să pornească pe cont propriu într-un domeniu nu foarte confortabil în timp de criza economică. Experiența în contabilitate din timpul facultății, în resurse umane ca și voluntar într-un ONG studențesc, experiența de peste cinci ani de multinațională în industrii cu focus pe inovare tehnologică precum Adobe sau Vodafone au format un profesionist care are un cuvânt de spus în aria sa de expertiza.
Din 2010 lucrează ca și consultant specialist în probleme de resurse umane și dezvoltare personală atât pentru organizații cât și pentru persoane individuale. Îi puteți urmări contribuția pe Twitter, pe pagina de LinkedIN sau pe blog-ul profesional.
 

6 comentarii

 1. Ana-Maria:

  Am o intrebare pentru Aura… Ce faci cand esti refuzat constanta atunci cand aplici la joburi, din motivul ca esti „overqualified”? Pregatirile si experienta din CV nu poti sa le elimini.. dar in accelas timp este si foarte demontivant ca pe parcursul a 3-4 luni sa fii respins din acest motiv.

 2. andrei:

  @ana-maria: cred ca te inseli in ceea ce priveste „Pregatirile si experienta din CV nu poti sa le elimini”. Cine spune lucrul acesta? Poti sa scrii ce vrei tu in CV atata timp cat esti capabil de ceea ce scrii. Mai greu e sa infloresti, pentru ca trebe de multe ori si dovezi in spate. Dar sa renunti la anumite experiente care crezi ca te fac overqualified…nu vad de ce nu ai putea, insa, dupa parerea mea abordarea ar trebui sa fie astfel:daca tot sunt overqualified de ce nu incerc sa aplic pentru jobul pentru care sunt qualified?…
  cele bune, si… bafta

 3. Buna Ana-Maria,
  In primul rand, situatia pe care o descrii tu imi spune ca tu aplici la job-uri care sunt sub calificarea ta, ceea ce din punct de vedere parcurs profesional nu este de dorit. In plus, foarte putini angajatori sunt dispusi sa angajeze permanent o persoana care in cateva luni va fi demotivata: ca abilitatile nu-i sunt folosite, ca este platita prea putin decat merita sau exista sansa ca in cateva luni persoana asta sa plece pentru ca in sfarsit a gasit o oportunitate care ii pune in valoare pregatirea si abilitatile. Oricum o iei, nu e o solutie buna nici pentru tine nici pentru angajator sa ia decizia de angajare in favoarea ta.
  Asadar, cauta oportunitatile pentru care esti calificata, nu te multumi cu mai putin, si daca nu gasesti job-uri la nivelul tau de pregatire, cauta alte alternative din care sa faci si bani si sa iti folosesti si abilitatile; am enumerat in articol cateva variante. Succes!

 4. Ana-Maria:

  @andrei si @aura: de cele mai multe ori nevoia de bani, mai ales in perioada asta destul de urata pe care o traversam, nu iti mai da voie sa faci o selectie prea buna a job-urilor la care aplici. Mai direct .. te cobori la orice nivel ca sa iti satisfaci nevoile de baza. Sunt perfect de acord cu ce spunti voi, ca in general nu trebuie sa te multumesti cu prea putin… dar daca nu ai un back-up, o suma de bani care sa iti asigure traiul macar vreo 6 luni .. nu prea poti astepta prea mult si cobori stacheta. Oricum, multumesc pentru sfaturi.

 5. CreativCuBanii:

  Ce s-au încins discuțiile! Pentru Ana Maria sperăm că sfaturile primite vor fi de ajutor, iar legat de ultimul tău post, acesta este motivul pentru care recomandăm tuturor persoanelor să economisească, să pună bani albi pentru zile negre cum spune un proverb românesc, tocmai pentru a avea o liniște relativă în momentele dificile! Îți doresc mult succes în continuare. Legat de economisire pentru orice nelămurire sau sfat ne poți contacta.

 6. andrei:

  sigur ca e bine sa ai bani albi pentru zile negre, insa sa presupunem ca nu sunt…din varii motive nu ai nici un ban pus deoparte si nici nu ai sansa fii acceptat pe un job pt care esti calificat, parerea mea este ca daca mai eliminam din competente alea de pe CV intentionat, nu e mare tragedie…asta pana cand avem oportunitatea de a ne angaja pe postul dorit. Insa aceste zile turbulente cred ca au tras un semnal de alarma foarte bun in ceea ce priveste comportamentul nostru vis-s-vis de consum-economisire. Mai multa economisire si mai putin consum aiurea…cele bune