Radu Georgescu: un antreprenor român de succes publicat în Idei. Afaceri. Investiții. | Tag-uri: , ,

Un antreprenor care a ratat un business e mai tare decât cineva care nu a încercat.

 

În iunie 2003 o știre a făcut înconjurul presei românești și nu numai: „Microsoft a -înghițit- un antivirus românesc” (ziarul Curentul ). Este primul exit de succes al unei afaceri pornite de către un antreprenor român.

Am început antreprenoriatul prin ultimul an de facultate (1992) când am “negociat” cu profesorul Stăncescu de la TCM vânzarea proiectului meu de diploma” povestește Radu Georgescu pe site-ul său.

Tot în anul 1992 a înființat firma GeCad și a achiziționat un calculator 2/86, investind o mică avere pentru acele vremuri 1.500 USD, iar 2 ani mai târziu a lansat pe piață produsul care avea să îi aducă cel mai mare succes: RAV (Romanian Antivirus)

După ce a refuzat, împreună cu echipa managerială, oferta de a lucra pentru Microsoft , motivând că „în sinea mea sunt un antreprenor și nu mă văd făcând vreodata altceva. Așa că am rămas pentru a o lua de la capăt. ”, în anul 2004 înființează grupul GeCad, dezvoltând patru noi produse: trei softuri, un server de email – Axigen, o platformă de plăți online – ePayment, o platformă ESD (Electronic Software Distribution) – Avangate și o soluție de securitate (non-antivirus) – Sentinet.

În anul 2010 soulția ePayment a fost achiziționată de grupul Allegro/Naspers , marcând un nou exit de succes a lui Radu Georgescu.

În momentul de față serviciul Avangate este pe plocul 3 în lume ca furnizor de serivicii de plăți online pentru soluții software, targetul companiei este de a realiza tranzacții de 1miliard de dolari în 2015 și de a se cota pe piața NASDAQ .

Întrebat despre posibilitatea cotării GeCad la Bursa din București Radu Georgescu a răspuns: Investitorii care investesc în bursa din Bucureşti sunt mai puţin familiarizaţi cu IT-ul. La noi, potenţialul acela de creştere de tip Google nu este recunoscut. Nu avem experienţa să vedem sămânţa de acolo şi atunci probabil că o companie care are o tehnologie şi un potenţial pe bune din zona IT şi care s-ar cota pe Nasdaq la o valoare de 100 de unităţi, pe bursa din România probabil că s-ar cota la 75-80 de unităţi. Deci, trebuie să dai un discount de 20 la sută din valoare. Şi întrebarea este: eşti dispus să dai acest discount care poate să însemne 20-30 de milioane? E oare cineva dispus, Radu Georgescu, Florin Talpeş sau altul, să lase din buzunar aceste 20 de milioane pentru a creşte bursa din România? ”

Radu Georgescu este implicat și în acțiuni de dezvoltare a spiritului antreprenorial, în aceată toamnă prin proiectul „Jurnal de antreprenor” el vizitează licee din țară în scopul de a promova antreprenoriatul în rândul elevilor.

Încheiem acest post cu concluzia pe care Radu Georgescu o trage despre sine pe blogul personal: „[…] îmi place extraordinar de mult ceea ce fac – îmi place să fiu antreprenor, îmi place să am idei noi pe care să le pun în practica sau măcar să încerc, îmi place să împărtășesc din ideile mele celorlalți chiar dacă sunt bune sau rele, îmi place să încurajez spiritul antreprenorial mai ales în rândul celor tineri, îmi place să împărtășesc din experiența mea de până acum sperând că astfel pot da înapoi noilor generații ceea ce viața de antreprenor m-a învățat pe mine în decursul anilor. Și mai ales îmi place să fiu parte a unei statistici, să nu fiu obligat să ma auto-cenzurez. Luați de la mine doar ce vă place; restul este doar o părere.”

surse:
www.radugeorgescu.ro
www.curentul.ro
www.wall-street.ro

 

 

Comentarii nu sunt permise.