Ce este Oferta Publică de Vânzare? publicat în Dictionar financiar | Tag-uri:

Oferta publică de vânzare se referă la oferta făcută de un emitent cu scopul de a vinde, a transforma, a schimba sau a transfera valorile mobiliare sau drepturile aferente acestora, transmisă publicului larg cu condiţia posibilităţii egale de receptare din partea a unui minim de 100 persoane nedeterminate într-un anumit fel.

Oferta publică de vânzare îmbracă mai multe forme, astfel:

  1. Oferta publică iniţială sau I.P.O (Initial Public Offer)
  2. Oferta publică primară
  3. Oferta publică secundară

1.       Oferta publică iniţială (I.P.O)

Reprezintă prima ofertă publică de vânzare de acţiuni ale unei societăţi închise, în urma căreia societatea în cauză devine deschisă. În cazul societăţilor închise există restricţii cu privire la libera transferabilitate a acţiunilor, fiind interzisă orice distribuire către public a acţiunilor respective. Dacă oferta publică de vânzare se încheie cu succes atunci societatea devine o societate deschisă.

2.       Oferta publică primară

Este oferta prin care se fac emisiuni ulterioare de acţiuni ale aceleiaşi societăţi, adică majorări ale capitalului social, cu scopul de a fi plasate în piaţă.

3.       Oferta publică secundară

Reprezintă oferta prin care se oferă spre vânzare valorile achiziţionate anterior de către investitori.

Zilele trecute, la Bursa de Valori Bucureşti a avut loc oferta publică secundară de vânzare ce a vizat o participaţie de 15%  a statului român la C.N.T.E.E. Transelectrica. Consorţiul de intermediere a ofertei a fost reprezentat de Banca Comercială Română, Intercapital Invest şi Swiss Capital. Oferta a fost un succes, fiind subscrisă în proporţie de 158,83%.

Vânzarea participaţiei statului român la Transelectrica este doar una din cerinţele de privatizare de pe lista Fondului Monetar Internaţional. În viitorul apropiat vor avea loc oferte ce vizează acţiuni ale unor societăţi precum Oltchim Râmnicu Vâlcea, S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Astfel, va fi un an plin de evenimente pentru piaţa de capital din România.

 

 

Un comentariu

  1. Alina:

    Sa speram ca statul roman va sti sa gestioneze eficient sumele de bani ce vor fi incasate din aceste vanzari.