Managementul deciziilor – jocul pălăriilor gânditoare publicat în Idei. Afaceri. Investiții. | Tag-uri: , , ,

În postul trecut am vorbit despre managementul deciziilor și tehnica pălăriilor gânditoare.

Dar haideţi să vedem un exemplu concret de aplicare a teoriei pălăriilor.

O echipă de 6 persoane din cadrul unei companii din domeniul resurselor umane organizează un workshop de management de proiect. Problema dezbătută este taxa de participare.

Privind problema din perspectiva pălăriei albe, fiecare analizează evenimentele similare organizate precum şi costurile avute şi taxele plătite de participanţi. Analizează cererea şi oferta pentru un astfel de workshop, posibilităţile financiare ale grupului ţintă şi anume studenţi și proaspăt absolvenţi. De asemenea analizează şi impactul crizei economice asupra cererii.

Pălăriile galbene susţin ca este cerere pentru astfel de workshop-uri întrucât la angajare este competiţie iar abilităţile dobândite în cadrul unui astfel de curs sunt importante.

În lumina pălăriei roşii trebuie să existe cerere pentru un astfel de workshop întrucât acum este momentul de a te dezvolta personal de a te diferenţia de ceillalţi, astfel costul poate fi de 150 lei.

Pălăriile negre intervin spunând că pentru un student, acest tarif este unul cam ridicat, numărul de participanţi ar fi unul redus, şi nu se vor acoperi cheltuielile. Ei preferă un tarif de 100 de lei, fiind un nivel psihologic. Astfel, vor fi atraşi mai mulţi participanţi.

Purtătorii de pălărie verde vin cu ideea de a pune o taxa de 120 de lei..dar să se ofere 3 premii de câte 100 lei pentru cele mai bune proiecte rezultate în finalul workshop-ului. Pălăria albastră este purtată de conducătorul întâlnirii, pentru a media discuţiile, a schimba periodic diferitele moduri de gândire, prin schimbarea pălariei. Pălăriile pot fi reprezentate concret prin cartonaşe colorate în cele sase culori.

Acest procedeu ajută la integrarea emoţiei, scepticismului, creativităţii şi raţiunii în procesul decizional ajutând optimiştii să gândească precaut, sceptic, sau pesimiştii să gândească pozitiv.

 

Comentarii nu sunt permise.