Inflaţia publicat în Fără categorie | Tag-uri:

“Inflatia este acea forma de impozitare care poate fi impusa fara legiferare.”         

Milton Friedman (Laureat al premiului Nobel pentru Economie – 1976)

 

Inflaţia, alături de somaj reprezintă cel de-al doilea dezechilibru major al unei economii. O ţară e afectată de fenomenul inflaţiei dacă la nivelul pieţei se manifestă o creştere generalizată a preţurilor, care denotă existenţa în circulaţie a unei mase monetare ce depăşeşte nevoile economiei. Acest fapt duce la deprecierea banilor, iar în final la scăderea consumului, fapt care are efecte directe asupra creşterii economice.

Care sunt cauzele inflaţiei?

Principalele cauze ale apariţiei inflației sunt:

  • emisiunea excesivă de monedă, neţinând cont de oferta reală de bunuri şi servicii
  • excedentul de cerere agregată comparativ cu oferta agregată
  • creşterea costurilor de producţie, nejustuficate prin cerere
  • creşterea preţurilor produselor din import

În concepţia monetariştilor (Milton Friedman – reprezentat al monetariştilor) inflaţia este cauzată de creşterea cheltuielilor publice, fără să fie urmată de o crestere a impozitelor, de politicile guvernelor, create cu scopul de a reduce somajul (curba lui Philips) sau chiar de politicile greşite ale Băncilor Centrale, care din dorinţa de a menţine rata dobânzii, cresc masa monetară.

Cum poate fi redusă inflaţia?

Inflaţia poate fi redusă printr-o serie de intervenţii ale statului, cum ar fi:

1.       Reducerea excesului de cerere agregată. Acest lucru se poate realiza în primul rând, printr-o politică monetară strictă pentru a  evita excedentul de monedă în economie, iar în al doilea rând prin reducerea deficitului bugetar. Modalităţile de reducere a deficitului bugetar sunt fie prin menţinerea cheltuielilor publice la nivelul anterior, fie prin creşterea  impozitelor şi taxelor, în scopul frânării creşterii cererii şi a preţurilor. În ultimul rând, prin scumpirea banilor, adică scăderea ratei dobânzii la creditele acordate de bănci.

2.       Stimularea creşterii ofertei. Acest lucru se poate face printr-o politică salarială în concordanţă cu rezultatele economice pentru a evita creşterea costurilor medii, dar şi prin creşterea capacităţii de adaptare a producţiei la piaţă. Totodată, se poate stimula producţia, prin investiţii, prin recalificări, inovaţii sau prin creşterea productivităţii factorilor de producţie.

Date actuale despre inflaţie

Potrivit datelor EUROSTAT, România s-a clasat în luna iulie 2011 pe a doua poziţie în Uniunea Europeana în functie de rata anuală a inflaţei. Astfel a fost înregistrată o creştere a preţurilor de 4,9%, comparativ cu aceeaşi luna din 2010. Pe prima poziţie se află Estonia (5,3%), iar după ţara noastră se situează Lituania (4,6%) şi Marea Britanie (4,4%).

În opinia lui Adrian Vasilescu, consilier BNR, România întâmpină dificultăţi reale cu atingerea ţintelor de creştere economică pentru anul 2011, stabilite de UE, tocmai din cauza inflaţiei.

 

Comentarii nu sunt permise.