Ia atitudine! Fii voluntar publicat în Idei. Afaceri. Investiții., Musafiri | Tag-uri: , , ,

guest post Miruna Nichita

De 1 Decemebrie vă încurajăm să visați frumos și să transformați aceste visuri în realitate. De aceea am ales să postăm argumentele pro voluntariat din partea unui „corporatist”

Miruna Nichita este din rândurile celor care lucrează într-o corporație multinațională, un om care cel puțin în aparență nu poate fi interesat decât de o ascensiune lină către un viitor sigur financiar și social. Care este însă realitatea mai departe de aparențe? Care este părerea ei despre voluntariat?

Pentru mine a fi voluntar înseamna a investi timp, energie și resurse într-o acțiune ce vizează binele mai mare, la nivel de grup, comunitate și/sau societate; ați pune tot entuziasmul și puterea de muncă la lucru pentru a crea ceva care de multe ori este etichetat drept imposibil sau fantezist. Voluntariatul nu este numai pentru cei care sunt încă la pubertate, cei care sunt pierduți și nu au o direcție sau pentru hipioți. Voluntariatul este pentru orice individ care, indiferent de vârsta și statut, își dorește să contribuie, cu un pic mai mult decât o fac ceilalți,la o lume mai buna sau mai altfel.

De ce ai vrea să lucrezi ca voluntar într-o lume a cărui principal motor este banul și statutul social care revine în urma posesiei sau a lipsei lui?

De ce ai dori să fii voluntar când ai deja o slujbă cu norma întreagă care te solicita zi de zi?

Ei bine, sunt nenumărate beneficiile, cam pe atât de multe pe cât voluntari. Voi puncta câteva motive care m-au îndemnat pe mine să îmi doresc să continui într-un fel sau altul să fiu voluntar, chiar și după ce „am intrat în rand cu lumea” și am semnat un contract pe termen nedeterminat cu o corporație:

Acces la o rețea de oameni vizionari care noaptea visează, iar dimineața se trezesc pentru a pune lucrurile în practică. Pe parcursul a 6 ani intenși de voluntariat am avut ocazia să cunosc oameni din toate colțurile lumii. Prin interacțiunea cu ei, nu numai că am reușit să îmi întregesc viziunea despre lume, dar am învățat de fiecare dată mai multe despre mentalități, viață și priorități, am învățat despre toleranță, modestie, incluziune și sentimentul de a fi acceptat și de a accepta.

Rețeaua de contacte locale, naționale și internaționale este unul din principalele avantaje pe care le-am avut și le am din experiențele mele de voluntar, rețea pe care continui să o gestionez și fructific ori de câte ori am ocazia profesional sau personal.

Dezvoltarea unor abilitați noi și asimilarea de învățăminte care pot fi traduse și în lumea „afacerilor”. Am asimilat o multitudine de cunoștințe și noi abilități, mai ales punând în practica concepte și teorii despre care auzisem poate doar la „școală”; cunoștințe și abilități absolut necesare pentru orice profesionist de succes: managementul timpului, lucru în echipa, coordonarea unei echipe, managementul resurselor, a unui proiect, abilități de comunicare, inter-relationare, inteligență emoțională și lista poate continua.

Pentru a vă da un exemplu, la doar 23 de ani am avut oportunitatea de a coordona redeschiderea unui birou local în Canada pentru o organizație non-profit internaționala (AIESEC). Aceasta acțiune s-a desfășurat pe parcursul a doar 4 luni, timp în care a trebuit să restabilesc relațiile cu foștii parteneri și suporteri, să recrutez și pregătesc o nouă echipă de management, să atrag și rețin o baza de minim 25 de membri activi, și să mă asigur ca noul birou re-deschis îndeplinește toate cerințele financiare, legale și de „membership” pentru a fi recunoscut ca parte din rețeaua națională și internațională AIESEC. Toate aceste lucruri le-am făcut din postura unui simplu voluntar, însă această experiență continuă să ma ajute și în ziua de azi.

Sentimentul că îți aduci aportul la ceva mai mare decât tine și certitudinea că nu aștepți schimbarea, ci contribui la ea. De câte ori mă uit înapoi la proiectele la care am lucrat ca și voluntar, nu pot decât să mă bucur că am reușit alături de alți colegi voluntari să contribui la experiențe de învățare pentru tineri însetați de cunoaștere și descoperire personala și profesională, tineri care până la urmă sunt cei ce vor contribui la ziua de mâine.

Sunt norocoasă că, în limita timpului disponibil, pot avea o viață un pic diferită, decât rutina comună „mă trezesc, merg la serviciu, fac cumpărături, deretic prin casă, mă vad cu un prieten, sunt obosită, mă pun să dorm și mâine o iau de la capăt”. Mă încântă de fiecare dată faptul că alături de alte persoane din medii atât de diferite, cu vieți și profesii mai mult sau mai puțin asemănătoare, pot contribui și eu la un vis – un vis de mai bine care este palpabil.

De la a vrea, la a face este doar un simplu pas. Vă îndemn să căutați să deveniți măcar o dată voluntar pentru o acțiune sau un proiect. S-ar putea să vă aducă vouă, personal, mult mai multe decât ceea ce ați investit inițial – timp, cunoștințe, energie etc.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii nu sunt permise.