Fondurile Deschise de Investiţii publicat în Idei. Afaceri. Investiții. | Tag-uri: ,

Ce înseamnă FDI?

Fondurile Deschise de Investitii (FDI) sunt o variantă uşoară şi foarte eficientă de investire a banilor. Banii tăi, ai mei, ai tuturor celorlalţi investitori se acumulează în contul fondului, deţinut de o societate de administrare, SAI adică Societate de Administrare de Investiţiilor. Banii acumulati sunt investiţi apoi de către specialişti în investiţii, în concordanţă cu politica adoptată de acel fond. Astfel, banii pot fi plasaţi fie în depozite bancare, însă la o dobândă mai mare (SAI-urile au putere mai mare de negociere, datorita sumelor mari cu care lucrează), fie invest iţi în acţiuni sau obligaţiuni la bursă. Tu eşti mereu la curent cu situaţia banilor tăi şi poţi oricând să îţi retragi suma investită, mai ales dacă randamentele (câştigurile) nu te mulţumesc. Ai mai jos o schemă care să te ajute să înţelegi mai bine modul de funcţionare al FDI-urilor.

Puţină istorie…despre fondurile de investiţie din România

FDI –urile sun modalităţi de investiţii foarte utilizate în ţările dezvoltate, însă nu la fel de mult în Europa de Est, unde se ştie mai puţin despre fondurile de investiţii. În România, reputaţia fondurilor de investiţii a fost afectată în anii tranziţiei de evenimentele mai puţin fericite precum cazul FNI sau FNA. De atunci, populaţia a rămas cu impresia greşită că orice investiţie în fonduri presupune pierderi.  În prezent, fondurile sunt supuse unei supravegheri triple: depozitar, auditor şi CNVM. Astfel, au fost eliminate riscurile de fraudă. De asemenea, prin reglementările legislative sunt impuse limite de expunere pe actiuni, obligatiuni, depozite, etc. Aşadar, un fond are expuneri pe mai multe banci, emitenţi, pentru o dispersie cât mai mare a riscului. De asemenea, comunicarea  continuă şi transparentă fac accesibilă urmărirea evoluţiilor plasamentelor efectuate.

 

2 comentarii

  1. CreativCuBanii:

    Ana-Maria mulţumim pentru idee. O să avem cât de curând un articol pe această temă. Pe scurt, Depozitar sau Bancă Depozitară reprezintă instituţia de credit căreia îi sunt încredinţate spre păstrare, în condiţtii de siguranţă, o parte din activele (acţiuni, obligaţiuni) unui fond de investiţii sau de pensii. În cazul fondurilor administrate de SAI CARPATICA AM depozitarul este ING Bank – Sucursala Bucuresti.