Energiile regenerabile. O soluție economică și ecologică? publicat în Idei. Afaceri. Investiții. | Tag-uri: , ,

Criza economică prin care trecem a convins multe ţări că este nevoie de un alt fel de creştere economică: “creşterea verde”. Astfel, multe guverne au pus bazele unor politici având ca finalitate o revenire “verde”. Inovaţia şi investiţiile în energie regenerabilă pot deveni motorul unei creşteri economice bazată pe eficienţă în consumul de energie şi materiale şi pe independenţa energetică.

Energia este fundamentul societăţii în care trăim, de la transport, la comunicaţii, industrie până la confortul personal al fiecăruia. Populaţia în creştere, dezvoltarea economică  impun un consum în creştere de energie. Având în vedere caracterul limitat al resurselor primare de ţiţei, gaze, cărbuni trebuie căutate noi surse sustenabile de energie, de preferat regenerabile şi cu grade cât mai reduse de poluare.

Termenul de energie regenerabilă vizează forme de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile. Astfel, energia luminii solare, a vânturilor, a apelor curgătoare, a proceselor biologice şi a căldurii geotermale pot fi captate de către oameni utilizând diferite procedee. Dintre sursele regenerabile de energie fac parte:

Există argumente în favoarea cât şi în defavoarea folosirii de surse regenerabile de energie

Argumente pro:

  • Energia solară, geotermală, a mareelor, eoliană sunt abundente şi gratis
  • Resursele actuale de cărbune, ţiţei, gaz sunt limitate
  • Emisiile de CO2 sunt mult reduse prin utilizarea surselor alternative de energie
  • Investiţiile în acest domeniu duc la crearea de locuri de muncă pe termen mediu (pe termen lung putem avea concedieri în domeniul gazelor, cărbunelui, petrolului)

Argumente contra

  • Investiţiile în acest domeniu pot fi costisitoare astfel pot creşte taxele la utilităţi
  • Anumite vulnerabilităţi: natura este imprevizibilă, energia solară nu dă randament bun pe timp de iarna, vreme înnorată; mişcările vântului nu pot fi anticipate iar turbinele eoliene afectează viaţa păsărilor; seceta afectează debitele râurilor sau producţia de biodiesel; energia geotermală poate să scoată la suprafaţă anumite substanţe chimice care pot deteriora mediul; instalarea de hidrocentrale perturbă ritmul de viaţă al faunei existente

O altă problemă ce se pune este cea de economisire a energiei şi de conservare a acesteia, pentru a proteja mediul înconjurător şi pentru a gândi sustenabil. Trebuie să ne punem problema: ce planetă lăsăm moştenire copiilor şi nepoţilor noştri? Una verde, cu ape curate, cu cerul senin? Sau una deşertificată, cu ape şi aer toxice, radiată?

Viitorul planetei depinde de noi şi de modul în care producem şi consumăm energie. Să economisim energie nu este un lucru dificil, îl putem începe acum, acasă sau la servici. Arde un bec în dormitor şi tu eşti în bucătărie? Stinge-l. Renunţă pe cât posibil la maşină în favoarea transportului în comun sau a bicicletei. Consumă apă inteligent, nu o lăsa să curgă în neştire. Cumpără-ţi o maşină de spălat vase şi vei vedea cum scade factura la utilităţi.

Aceste măsuri aparent banale, dar implementate la scară largă ne ajută atât din punct de vedere ecologic cât şi financiar.

Acum…cât citeşti acest articol…ai un bec aprins aiurea, merge televizorul..sau ai nişte boxe pornite, deşi nu ai nevoie de ele?

 

Comentarii nu sunt permise.