Efectul de ianuarie – partea I-a publicat în Știri și analize | Fără tag-uri

Efectul de ianuarie este considerat o anomalie pe pietele bursiere, ce se manifesta prin aprecierea actiunilor la bursa. Datorita acestui fapt se creeaza o oportunitate pentru investitori de a cumpara actiuni ieftin in decembrie si a vinde in profit in ianuarie.

De ce spunem ca este o anomalie? Intrucat efectul de ianuarie demonstreaza faptul ca bursele sunt ineficiente. Daca bursa ar fi o piata eficienta, atunci un astfel de fenomen nu ar avea loc.

O alta explicatie pentru acest fenomen o constituie vanzarile care se fac la sfarsitul anului precedent cu scopul de a inregistra pierderi in vederea impozitarii, de a materializa castigurile de capital sau de a procura bani pentru cheltuielile de sarbatori. Deoarece aceste vanzari provoaca scaderea pretului actiunilor fara o baza in analiza fundamentala, in luna ianuarie, presiunea la cumparare determina cresterea preturilor.

Efectul de ianuarie a fost pentru prima data observat in 1942, de catre un bancher de investitii pe nume Sidney B. Wachtel. El studiase fenomenul incepand cu 1925.

In anii recenti, efectul de ianuarie s-a manifestat puternic la Bursa de Valori Bucuresti.

 

– va continua-

 

Comentarii nu sunt permise.