Efectul de ianuarie – partea a doua publicat în Știri și analize | Fără tag-uri

Daca in numarul precedent am analizat modul in care s-a resimtit efectul de ianuarie la Bursa de Valori Bucuresti, acum dorim sa evidentiem evolutiile principalilor indici bursieri externi in ianuarie, respectiv in primul trimestru al al anilor 2010-2013.

Dupa cum reiese din tabelul de mai sus, in 2010, luna ianuarie a iesit din tiparul conturat de „efectul de ianuarie”, pentru ca, in lunile urmatoare, sa se recupereze scaderile lunii, indicii incheind trimestrul cu aprecieri semnificative. Debutul anului 2012 a fost unul benefic burselor, S&P apreciindu-se cu 12%, iar DAX, cu 17,78%.
Pentru a intelege evolutiile de mai sus trebuie sa analizam contextul macroeconomic.
Anul 2010 a inceput cu temeri cu privire la viitorul eocnomic al Greciei. In luna februarie Germania si UE isi unesc fortele si ofera Greciei si altor tari din zona euro cu probleme, garantii pentru imprumuturile contractate, intr-un efort de a prevenit extinderea panicii unor eventuale falimente. Europa se inflameaza, grecii ies in strada protestand impotriva politicilor austere. In ciuda celor de mai sus, precum si a retrogadarii ratingului de tara al Greciei la categoria “junk”, faptul ca liderii a 16 tari din zona euro impreuna cu FMI hotarasc sa sara in ajutorul Greciei, construind un plan de rezerva, pentru a scapa statul elen de datorii, a cantarit mult in ochii investitorilor, indicii incheind trimestrul I, pe plus.
2011 debuteaza cu un „pact de competitivitate” intre Franta si Germania, sustinut de reforme economice pentru a sporii cresterea in zona euro. In ciuda temerilorce planeaza asupra Portugaliei si Greciei, in piata este optimism, indicii apreciindu-se pe parcursul primului trimestru din 2011.
Economia zonei euro a avansat cu 1,5% in 2011, iar economia UE a crescut cu 1,6%. Germania si Franţa au avut evolutii economice peste asteptari in ultimul trimestru din 2011, crescand cu 2%, respectiv 1,4% raportat la perioada similara a lui 2010. Acest fapt a adus din nou optimismul pe piete.
In ciuda anuntului SUA conform caruia economia a scazut cu 0,1% in trimestru al patrulea al anului trecut, infirmand chiar si cele mai pesimiste prognoze ale analistilor care estimau o crestere medie de 1,1%, indicele Dow Jones incheia luna ianuarie cu 5,77%. Se pare ca stirea conform careia Rezerva Federala a SUA va derula un nou program de achizitii de obligatiuni pe termen lung, de 45 de mld. dolari pe luna, ce va functiona in paralel cu alt program de cumparari de titluri garantate prin ipoteci, de 40 de mld de dolari pe luna, pentru sustinerea economiei, a influentat pietele intr-un mod favorabil.

 

Comentarii nu sunt permise.