Din nou despre energie: gazele de sist publicat în energie, Știri și analize | Fără tag-uri

Intalnirea de la Davos (Elvetia) reuneste la inceputul fiecarui an cele mai importante figuri din politica, finante si business pentru cateva zile de discutii politice, economice, ecologice etc. .

Reuniunea de la Davos i-a adus fata in fata pe reprezentantii Ucrainei si ai companiei Shell, care au semnat un contract foarte important pentru viitorul energetic al Ucrainei. Contractul vizeaza productia de gaze de sist si s-ar putea concretiza in investitii de 10 miliarde de dolari, o investitie fara precedent in Europa din punct de vedere al amplorii pentru aceasta sursa de energie controversata.

Conform statisticilor furnizate de US Energy Administration Information, situatia gazelor de sist recuperabile tehnic pe Glob, este cea de mai jos. Statisticile reprezinta estimari pentru 2009.

 

Daca va aduceti aminte, problema gazelor de sist a fost indelung dezbatuta in Romania incepand cu 2011 atunci cand Chevron a castigat dreptul de a extrage gaze de sist in sudul Dobrogei, de pe 2.500 de kilometri patrati. Explorarea gazelor de sist ar insemna pentru Romania, dar si Ucraina, reducerea dependentei energetice fata de Rusia. Pentru Ucraina, situatia este cu cantec, intrucat in urma unei conventii semnata cu Gazprom in 2009, tara se obliga sa cumpere anual o cantitate minima de gaz, in caz contrar fiind vizata de penalitati financiare. Conform Financial Times, Ucraina deja a primit factura de la Gazprom intrucat nu si-a indeplinit partea din intelegere, importand mai putin decat ceea ce s-a convenit.

Dar sa vedem tehnic, ce presupune explorarea gazelor de sist. Spre deosebire de gazul natural conventional care se afla in pungi si poate fi obtinut prin forare, zacamantul de sist este dificil de extras, intrucat este disipat in roci. Pentru exploatare se introduce o sonda pana la stratul de roci si se genereaza o explozie. Gazul astfel eliberat urmeaza sa fie pompat la suprafata cu ajutorul apei. Procesul se bazeaza pe tehnologia fracturarii hidraulice sau “fracking”.

Sa vedem cateva argumente in favoarea sau defavoarea exploatarii gazelor de sist:

Pro

–          Exploatarea acestor surse ar putea reduce importurile de gaze din Rusia cu 10%-in cazul Romaniei

–          Acces la energie mai ieftina

Contra

–          Posible contaminari ale apei

–          Poluarea aerului

–          Cresterea riscului de cutremur

–          Accentuarea problemei apei pe glob intrucat in procesul fracturarii se face uz de cantitati semnificative de apa

–          Cresterea emisiilor de CO2

Tehnologia de fracking se foloseste in SUA inca din anii 1960, iar dezbaterile ecologice in jurul acestei probleme au loc din anii 1980. Intre 2005 si 2010 industria gazelor de sist din SUA a crescut cu 45% pe an. Ponderea gazelor de sist in toata productia de gaz a SUA a reprezentat 4% in 2005, respective 24% in 2012. In preajma puturilor au fost semnalate incidente de poluarea aerului, apei, animale moarte, explozii si tot felul de dezastre industriale, numite de americani “Fraccidents”. O harta a acestora se gaseste mai jos (sursa: www.earthjustice.org)

Unele state pe Glob au luat atitudine impotriva fracturarii hidraulice, astfel:

Australia: a impus limitari in ceea ce priveste fracturarea, interzicand si folosirea unor aditivi si chimicale.

Bulgaria: dupa o serie de proteste ale populatiei, fracturarea hidraulica a fost interzisa incepand cu ianuarie 2012.

Canada: inca din anii 90. O data cu intampinarea unor critici, Quebec-ul a suspendat temporar aceasta practica.

China: a definitivat in 2011 primul put de fracturare hidraulica.

Franta: dupa presiuni publice, fracturarea hidraulica se interzice in 2011.

Olanda: exista numeroase puturi de fracturare hidraulica.

Polonia: se presupune ca detine cele mai mari rezerve de gaze de sist din Europa pe care vrea sa le exploreze.

Marea Britanie: incepand cu 2011 procesele de fracturare au fost neoficial suspendate. Un raport dat publicitatii in 2012 in favoarea fracturarii au stranit polemici vehemente.

SUA: in mai 2012 statul Vermont este primul stat care interzice fracturarea hidraulica.

 

 

 

Comentarii nu sunt permise.