Depozite Bancare și conturi de economii publicat în Sanatate financiara | Tag-uri: , , , ,

Depozite Bancare și conturi de economii

Depozitele și conturile de economii sunt printre cele mai cunoscute și utilizate instrumente financiare prezente pe piață, aceste două servicii fiind și sursele principale de atragere de fonduri de la clienții băncilor.

Depozitul la termen este un produs prin care se oferă o dobândă la o sumă de bani depusă la bancă pe o perioada definită de timp numită maturitatea sau scadenţa  depozitului ( 1, 3, 6, 12, 24, 36 luni).

Depozitele la termen pot beneficia de dobândă fixă sau variabilă.

Dobânda fixă are o valoare constantă pe întreaga perioada a depozitului, practic veți ști din momentul constituirii depozitului suma finală obținută.

Dobânda variabilă poate fi modificată (mărita sau micșorată) de către bancă în orice moment.

În momentul în care ne calculăm randamentul depozitului trebuie luate în calcul și „cheltuielile” aferente depozitelor:

 • comisioane percepute de către bancă
 • impozitul pe dobândă

Principalele comisioane ce pot apărea la depozitele la termen sunt:

 • comision de deschidere cont (în cazul în care contul nu este deja deschis),
 •  comision de administrare cont
 • comision de retragere de numerar înainte de scadență
 • comision de retragere de numerar la scadență

Impozitul pe dobândă
Este perceput de către Statul Roman și este dedus din dobânda pe care o plătește banca clientului. Începând cu iulie 2010 dobânzilor li se aplică cota unică de impozitare de 16%.

Scadența depozitului
La scadență aveți posibilitatea de a opta fie pentru închiderea depozitului cu plata capitalului (suma inițială depusă) și a dobânzii, fie pentru prelungirea automată a depozitului.

Dacă optați pentru prelungirea  automata puteți  opta pentru plata dobânzii sau pentru capitalizarea acesteia. Prelungirea automata se face pe o perioada egală cu cea anterioara. Rata dobânzii pentru noul depozit este cea practicată de către banca la data prelungirii.

Conturile de economii:Sunt produse de economisire care oferă posibilitatea de a retrage sau depune numerar în orice moment.

Dobânda
Rata dobânzii contului de economii este variabilă. În cazul unei modificări a acesteia de către banca, noua valoare va fi aplicată de la data comunicării. Dobânda se plătește la sfârșitul fiecărei luni sau la închiderea contului pentru zilele din luna în curs.

Principalele comisioane ce pot apărea la conturile de economii nu diferă de cele de la depozitele la termen. Nici impozitul nu diferă, asupra veniturilor din dobânzile primite la conturile de economii aplicându-se cota unică de 16%.

Diferențele între depozite și conturi de economii?

 •  dobânzile la conturile de economii sunt mai scăzute decât  la depozitele la termen
 • spre deosebire de contul de economii, dacă retrageți banii dintr-un depozit înainte de scadență riscați să pierdeți dobânda aferentă contului
 • spre deosebire de depozitele la termen, în contul de economii puteți depune și retrage bani ori de câte ori doriți.

 

Principalele comisioane ce pot apărea la conturile de economii nu diferă de cele de la depozitele la termen. Nici impozitul nu diferă, asupra veniturilor din dobânzile primite la conturile de economii aplicându-se cota unică de 16%.

 

Un comentariu

 1. Ana-Maria:

  La ce nivel a ajuns dobanda bancara… parerea mea e ca nu mai merita sa stai cu banii in depozite. Trebuie gasite alte forme de fructificare a banilor. Eventual doar pe termen foarte scurt.