Datoria Greciei va fi redusă cu 50% publicat în Știri și analize | Tag-uri: , , ,

 

Lideri Uniunii Europene au ajuns la un acord privind recapitalizarea băncilor, reducerea cu 100 de miliarde de euro a datoriei Greciei și creșterea la 1000 de miliarde a capacității de împrumut a FESF (Fondul European pentru Stabiltate Europeană)

La finalul a 10 ore de discuții, liderii din zona euro au hotărât ca datoriile Greciei să fie reduse cu 100 de miliarde, de euro, creditorii privați urmând să facă un efort voluntar de ștergere a datoriilor Greciei cu 50%, iar capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara să fie crescută la 1000 miliarde euro.

„Cancelarul german Angela Merkel și cu mine am discutat cu reprezentanții bancherilor, însă nu pentru a negocia, ci pentru a-i informa în legătură cu deciziile celor 17 membri ai zonei euro. Ei înșiși s-au gândit la asta și au căzut de acord”, a spus președintele francez.

Pe lângă aceste decizii una foarte importantă și care ne vizează direct este decizia de a injecta „capital de primă clasă” în piața bancară, adică capitalizarea în bani lichizi a băncilor și nu în alte servicii sau produse financiare (titluri de stat). De asemenea băncile și-au dat acordul de a menține și crește nivelul capitalului din țările unde acestea au subsidiare (filiale).

Acest lucru va permite României creditarea economică și achiziția resurselor financiare precum și menținerea nivelului actual de pe piața datoriilor suverane(31.4%din PIB)

România are fluxuri de capital de 40 de miliarde de euro, din care 13,2 mld. au fost folosite pentru bugetul de stat și restul pentru sectorul privat, ceea ce înseamnă că doar 13 mld.  au fost utilizate în bonuri de trezorerie, restul au susținut afaceri .

Creditele suverane, sau datoria publică, sunt creditele făcute de către stat pentru a finanța proiecte de infrastructură sau proiecte sociale. La momentul actual datoria suverană a Greciei, este estimată la 150% din PIB-ul țări

 

Un comentariu

  1. Ana-Maria:

    se poate spune si in forma negativa: bancile vor marca o pierdere de 50%, prin obligatiunile grecesti pe care le detin… deci problema nu e totusi rezolvata.. dar e un plus de incredere pentru pietele financiare