Cum poţi să îţi îndeplineşti Visurile? publicat în Fără categorie | Tag-uri:

Ultimii ani, aşa zişi “ani de criză” ne-au demonstrat din plin necesitatea economisirii, şi o mare parte dintre noi am conştientizat faptul că e bine să avem “bani albi” puşi deoparte pentru “zile negre”. Din păcate, în cazul majorităţii românilor, economisirea nu se prea materializează, fie pentru că veniturile sunt mult prea mici pentru a ne permite “luxul” de a avea economii, fie pentru că ducem lipsă de educaţie financiară.

De ce economisim?

Pe de o parte economisirea se impune din pricina riscurilor la care ne expunem, cum ar fi urgenţe medicale, somaj, pierderi financiare, furturi sau alte incidente neprevăzute.

Pe de altă parte există şi motivaţii care nu ţin de frica de neprevăzut, cum ar fi împlinirea visurilor: planificarea unui concediu deosebit, cumpărarea unei locuinţe sau diverse alte achiziţii mai costisitoare.

Care este pasul următor economisirii?

O dată ce am reuşit să ne “punem ceva bani deoparte”  este timpul să trecem la nivelul următor, şi anume investiţia. Aceasta presupune plasarea unor sume de bani în valori mobiliare sau imobiliare, pe termen scurt, mediu sau lung, în perspectiva obţinerii de câştiguri (în termeni specializaţi – randamente). Diferenţa dintre economisire şi investiţie rezidă în dimensiunile riscului asumat, dar şi a randamentelor obţinute. Produsele de economisire, precum depozitele, conturile bonificate, sunt în principiu cu risc zero. Pe de alta parte, produsele de investiţie comportă o serie de riscuri. De obicei riscul asumat este direct proportional cu castigul potential. Desi produsele de economisire ofera randamente garantate, acest randament nu este intotdeauna suficient pentru a-ti pastra puterea de cumparare, sau pentru a acoperi rata inflatiei. Ce trebuie să ai în vedere în cazul investiţiilor e faptul că acestea vizează obiective financiare pe termen lung, iar economiile vizează plasamente pe termen scurt.

Acţionează acum!

Pentru noi toţi este greu să economisim sau să investim întrucât cheltuielile nu scad, dimpotrivă, ele cresc mereu, cresc preţurile, creşte rata dobânzii, cursul valutar, dar mai ales cresc pretenţiile noastre, având atâtea tentaţii de consum în jur. Cu toate acestea nu trebuie să vă descurajaţi pentru că fiecare leu economisit sau investit reprezintă o luptă caştigată. Trebuie să gândim totul la microscop, să eliminăm cheltuielile inutile şi să investim în viitorul nostru. Dacă ai motivaţie, autocontrol şi constanţă în ceea ce faci orice comportament poate fi schimbat.

 O datorezi VISURILOR TALE şi trebuie să începi de AZI.

Ce sume ai reuşit să economiseşti până în momentul de faţă? Aşteptăm să ne expui experienţa ta cu privire la economisire.

 

Comentarii nu sunt permise.