Cum obținem sănătatea financiară? publicat în Idei. Afaceri. Investiții., Sanatate financiara | Tag-uri: , , ,

Începând cu această săptămână vom lansa o serie de articole în care o să vă oferim câteva sugestii pentru a vă ajuta  în dobândirea sănătății financiare. De obicei, când ne gândim la sănătate financiară, imediat ne vin în minte proverbul „să nu te întinzi mai mult decât îți este plapuma” .  Aceasta este întradevăr o condiție necesară dar nu și suficientă. După cum spuneam în articolul despre buget, important este să gândim pe termen mediu și lung, de aceea trebuie avut în calcul abordarea principalelor aspecte care sunt centri de cheltuieli ale unei persoane/familii:

 • hrană
 • întreținere – utilități
 • îmbrăcăminte
 • cheltuieli cu studiul și perfecționarea profesională
 • sănătatea
 • transportul
 • petrecerea timpului liber;

precum și identificarea de surse alternative de venit:

 • job part time
 • proiecte tip free lance
 • inițierea propriei afaceri

Totuși primul pas pentru dobândirea acestui lucru este planificarea și realizarea unui buget. După cum prezentam și în articolul dedicat acestui subiect, un lucru foarte important este proiectarea cheltuielilor, menținerea acestora sub limita veniturilor și găsirea unor soluții alternative de venit.

Această serie de articole va scoate în evidență acțiuniile pe care să le urmăm pentru a ne atinge acest scop, sănătatea financiară, și pentru a  o păstra.

Temele abordate vor fi legate de cheltuieli pe care trebuie să le facem pe termen scurt și mediu, de cele mai multe ori nu mici,  pentru a economisi bani pe termen mediu și lung. Economisirea nu înseamnă să strângi cureaua și să nu mai cheltui nimic, ci să nu mai cheltui fără rost și fără a scoate profit din aceea cheltuială. Un exemplu bun pentru acest lucru poate fi o pereche de pantofi de calitate, care își vor scoate investiția în timp, durata lor de viață fiind mai îndelungată, oferind o mai bună protecție a piciorului. Economisirea se va vedea prin faptul că peste 6 luni nu vom fi nevoiți să cumpărăm o altă pereche de  papuci și vom fi feriți și de alte probleme ce pot genera cheltuieli (nu ne vor îngheța sau uda picioarele iarna deci șanse mai mici să răcim).

Sperăm ca aceste articole să fie de folos și să reușim împreună să ne dobândim sănătatea financiară!

Va urma…

 

Un comentariu

 1. Avramescu Roxana:

  Asa este! „Sunt prea sarac sa imi cumpar lucruri ieftine!” zicala unor romani care se gandesc pe termen mediu si lung in ceea ce priveste sanatatea lor financiara!
  Nu numai sa te gandesti de doua ori inainte de a face o achizitie, ci si sa pui putin cate putin bani deoparte (sa economisesti). Eu am facut asta din 2008 la BCR, BpL si am cel mai bun randament de pe piata. Pot sa-ti recomand si tie acest program: 0727.330.866