Cum ne finanțăm un start-up – Business Angels publicat în Idei. Afaceri. Investiții., Sanatate financiara | Tag-uri: , , , ,

Deși la noi sunt încă destul de puțin cunoscute ca și soluții de finanțare a unui start-up business angels și fondurile de investiții sunt foarte folosite în alte țări, cu beneficii de ambele părți atât din partea finanțatorilor cât și a celor care beneficiază de investiție. Evident cele mai multe povești de succes vin din sfera IT-ului, datorită potențialului ridicat de creștere într-un timp scurt a afacerilor (Facebook are 7 ani iar Twitter 5 ani, ambele fiind unele dintre cele mai valoroase branduri la nivel global, concurând cu companii cu mulți ani vechime), dar acest lucru nu este o regulă.

Ce este un business angel?

Termenul de „business angel” a fost preluat de mediul de afaceri la începutul secolului XX, de pe Broadway, când oameni de afaceri bogați au investit în producții teatrale, și și-au oferit cunoștințele pentru angajarea unor contracte care au asigurat succesul economic al acestui sector.

Practic business angels, sunt oameni de afaceri care investesc în afaceri aflate la început de drum sau în plină expansiune. Acest gen de investiție poate aduce un profit mult mai mare decât instrumentele financiare clasice, dar și riscul este pe măsură!

De cele mai multe ori acești business angels sunt antreprenori de succes.

De ce să apelezi la un business angel?

Finanțarea prin business angels este mult mai flexibilă deoarece negociezi cu o persoană nu cu o instituție. Aceste persoane au o toleranță mare la risc fiind dispuși să investească în afaceri neconvenționale sau care încă nu au reușit să confirme, afaceri care de cele mai multe ori sunt refuzate de bănci sau alte instituții de creditare.

Avantajele acestui gen de colaborare, pe lângă suma primită, sunt :

 • creșterea reputației și credibilității afacerii prin asocierea acesteia cu numele investitorului
 • beneficiezi de expertiza acestuia, sau a consilierilor
 • accesul la posibili clienți din cercul investitorului, la care ai avea altfel destul de greu acces.

Ce dorește un business angel în schimbul investiției?

Prima condiție ar fi cedarea unei cote din companie, în funcție de suma investită, procentele variind între 5% – 50% din companie. De asemenea pe lângă cedarea unei părți din afacere acești investitori pot avea cerințe și de ordin administrativ:

 • rapoarte periodice
 • aprobarea de către aceștia a deciziilor importante în cadrul companiei
 • angajarea în managementul companiei a unei persoane agreate de acesta.

Cum ne pregătim pentru prezentarea afacerii unui business angel?

Realizarea unui business plan cât mai detaliat este crucială, acesta trebuie să conțină:

 • indicatorii de afacere, calculați cât mai realist posibil
 • analiza pieței pe care se desfășoară activitatea
 • suma solicitată pentru investiție
 • randamentul minim propus, care trebuie sa fie de obicei mare pentru a acoperi o rată mare de risc.

Atunci când analizează proiectul, investitorul va lua în considerare:

 • experiența antreprenorului în domeniul în care își desfășoară afacerea
 • realizările acestuia în domeniu
 • disponibilitatea antreprenorului de a-și asuma un risc în proiectul respectiv alături de Business Angel (nimeni nu va risca dacă nu riscați și voi).

Nu strică să participați la câteva cursuri axate pe tehnici de prezentare și negociere, înainte de a începe discuțiile cu posibilii investitori, entuziasmul vostru din timpul prezentării și discuțiilor putând fii tara care să încline balanța în favoarea investiției.

Cum găsesc un business angel?

„Business angels” pot fi greu de identificat și contactat. Ei nu doresc să fie „asaltați” de planuri de afaceri.

Cea mai potrivită tehnică este din aproape în aproape. Povestiți cu prieteni și cunoștințele despre intenția dumneavoastră, cereți părerea și recomandări.

Folosiți site-urile de socializare dedicate mediului de afaceri (LinkedIn ar fi cel mai cunoscut). Conform teoriei celor 6 grade de separație, suntem legați de orice persoană din lume prin intermediul a 6 prieteni.

Participați la evenimente și conferințe de afaceri, de cele mai multe ori veți regăsi printre cei care au sesiuni la astfel de întâlniri business angels.

De asemenea puteți apela la serviciile firmelor specializate în finanțări, multe dintre acestea având baze de date cu investitori și domenile în care aceștia sunt interesați. Aceste firme vă vor consulta și în realizarea planului de afaceri și a prezentări către posibilul investitor.

 

Comentarii nu sunt permise.