Ce sunt Societățile de Investiții Financiare? publicat în Idei. Afaceri. Investiții., Știri și analize | Tag-uri: , , , , ,

Joi 1 Noimebrie 2011 pragul de deținere la SIF-uri a fost majorat de la 1% la 5%ducând la o creștere a indicelui BET-FI cu 10,06% iar a  volumelor de tranzacționare de la o medie de 4 -5 mil. EUR  pe zi la peste 15 mil EUR.

Ca să înțelegem ce sunt SIF-urile trebuie să ne întoarcem un pic în timp:

În  anul 1990 fostele întreprinderi de stat au fost reorganizate, un procent de 55% din totalul întreprinderilor socialiste au devenit societăți comerciale la care Statul Roman era unic acționar, iar 45 % au devenit regii autonome.

Un an mai târziu, a început procesul de privatizare prin  împărțirea acțiunilor deținute de stat la fiecare societate comercială. 70 % dintre ele au fost trecute în patrimoniul unei agenții guvernamentale, numita Fondul Proprietății de Stat, iar 30 % dintre acțiuni au fost împărțite între cinci fonduri de proprietate, de asemenea deținute de stat, denumite Fonduri ale Proprietății Private. Autoritățile au început un program național de împărțire a acestor acțiuni pe baza unor cupoane de privatizare, pe care le-au primit toți cetățenii români care aveau o vârstă de peste 18 ani. La sfârșitul Programului de Privatizare în Masa, în anul 1996, cele 5 FPP-uri au devenit fonduri de investiții. Ulterior, acestea au devenit SIF-uri, fiind listate la bursa în luna noiembrie a anului 1999.

Spre deosebire de fondurile mutuale de învestiții, care au acces la plasamentele disponibile în piață, SIF-urile includ în activele lor și investiții neaccesibile fondurilor mutuale. De asemenea, există o diferență foarte mare în felul în care se poate valorifica o investiție. Astfel dacă la un fond mutual creșterea activului fondului se reflectă direct proporțional și pentru investitor; la SIF-uri, profiturile obținute de fond nu se distribuie integral investitorilor ( acest lucru se realizează doar o data pe an, prin dividende), iar creșterea de valoare a unei unități (a unei acțiuni SIF) nu este corelata perfect cu creșterea prețului în piață al acțiunilor, preț ce este supus și presiunilor legate de cerere și ofertă. Nu în ultimul rând, diferenţa majoră dintre un SIF şi un Fond de investiţii derivă din managementul acestor entităţi.

Având în vedere că cele 5 SIF-uri din România deţin o parte importanta a ecomomiei ţării s-a limitat numărul de acţiuni pe care îl poate deţine un acţionar,  iniţial la nivelul de 0,1% din capitalul social., ulterior majorându-se la 1% în anul 2005 (în acel an, BET-FI – indicele care măsoară evoluţia preţurilor acţiunilor SIF-urilor la BVB – a crescut cu 175%). În anul 2009 a început o nouă perioadă de discuţii pentru modificarea acestui prag la nivelul de 5% (în 2009 BET-FI a crescut cu peste 90%). În prezent aceasta decizie este blocata în Camera Deputaţilor.

De ce există un interes atât de mare pentru majoararea pragului de deţinere? Principalele 3 implicaţii sunt:

  • Posibilitatea schimbării actului decizional (a conducerii SIF-urilor) – În prezent, principala nemulţumire a acţionarilor este faptul că administratorii SIF-urilor nu iau în considerare punctul de vedere al acestora
  • Posiblitatea implicării în activitatea societăţilor şi facilitarea convocării AGA – Un acţionar care deţine peste 5% din capitalul social al unei societăţi comerciale poate solicita oricând convocarea adunării generale a acţionarilor. La SIF-uri acest drept nu se poate aplica, fiind un inconvenien major pentru acţiona
  • Dezvoltarea pieţei de capital din România – Ridicarea pragului de deţinere va avea un impact imediat asupra creşterii interesului investitorilor instituţionali internaţionali (fonduri de pensii, fonduri de investiţii, etc.)

În cele din urmă, toate acestea se vor transpune într-o creştere semnificativă a preţului de tranzaţionare al SIF-urilor la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Comentarii nu sunt permise.