Ce este depozitul overnight? publicat în Dictionar financiar | Tag-uri: , , , ,

dictionar financiarDepozitul overnight este un produs de economisire pe termen foarte scurt. Scadența depozitului este următoarea zi lucrătoare datei constituirii depozitului, 1 sau 3 zile (în cazul week end -urilor), de aici venindu-i și numele overnight = peste noapte. Acest depozit este adresat în special persoanelor juridice.

Depozitele overnight se pot constitui în lei sau valută, iar pentru deschiderea lor este nevoie de o suma minimă (diferă de la o bancă la alta). Procesul de constituire este următorul: deschiderea depozitului se realizează în mod automat de către bancă în procesul de închidere a fiecărei zile calendaristice, prin virament din contul curent în contul de depozit overnight. Până în dimineața următoarei zile bancare, pentru suma imobilizată în contul de depozit, se bonifică o dobândă, aceasta fiind diferențiată pe tranşe valorice în funcție de soldul și valuta depozitului. În cazul în care banca acceptă negocierea dobânzii, se va încheia un alt contract față de cel standard, care va prevede condițiile de realizare a depozitului overnight, precum și procentul de dobânda oferit.

Deși depozitele overnight sunt adresate în special persoanelor juridice, există bănci care oferă acest serviciu și persoanele fizice.

De exemplu Banca Comercială Carpatica oferă posibilitatea persoanelor fizice de a încheia un astfel de depozit suma minimă fiind 20.000 RON/ 10.000 EURO/ 10.000 USD/ echivalentul a 10.000 USD pentru alte valute.

Care sunt avantajele depozitului overnight?

– bonificație mai mare decât dobânda la cont curent;
– disponibilitatea banilor pentru a doua zi; (O firmă care încheie un depozit overnight pe o zi, a doua zi va avea în contul curent dobânda și suma cu care a constituit depozitul);
– nu există comisioane, de obicei, la constituirea/lichidarea depozitului overnight;
– nu este necesară solicitarea zilnica a clientului pentru constituirea depozitului, acesta fiind constituit în baza contractului, dacă în contul curent exista suma minima ceruta de bancă;

Dezavantajele depozitului overnight:

– dobânda pe termen foarte scurt este mai mică decât cea pe 1 luna, 3 luni sau termene mai mari;
– plafoane minime, de obicei, mari (ex. min 50.000 eur, 100.000 eur sau chiar mai mult);

Depozitul overnight este un instrument util în special pentru persoanele juridice, care doresc să primească o bonificație pentru disponibilul din cont, dar doresc să acces la acest disponibil, într-un termen cât mai scurt, pentru nevoile curente.

 

 

Comentarii nu sunt permise.