Bursa vs Fonduri diversificate publicat în Dictionar financiar | Tag-uri: , , , ,

Unde este mai bine să investesc?

Direct pe bursă sau să merg  pe mâna  fondurilor de investiții?

Mulți vă vor zice că pe bursă câștigurile sunt mai mari, că ai un control mai bun al portofoliului sau alte motive!

Pentru a administra un portofoliu propriu de acțiuni, care să aducă și profit, este nevoie de  cunoștințe macroeconomice și de suficient de mult timp pentru a studia piața și mediul economic.

Oricum vei investi direct pe piaţa de capital prin intermediul unui SSIF (societatea de servicii de investiţii financiare) și va trebui să păstrezi o legătură activă cu un broker din cadrul intermediarului.
Decizia de tranzacţionare o ia pe baza analizelor proprii precum şi pe baza recomandărilor brokerului, deci își vei petrece o mare parte din timpul liber pentru a culege informaţii micro şi macro-economice.

Argumente pro fonduri de investiții:

Management profesionist: indiferent de condiţiile din piaţă este nevoie de un investitor cu experienţă pentru a face plasamente în condiţii optime de risc şi randament, precum şi să monitorizeze în permanenţă investiţiile făcute. În cazul fondurilor de investiţii există însă o echipa  întreagă preocupată cu alocarea eficientă a sumelor investite, alegând plasamente care se potrivesc cel mai bine cu obiectivele fondurilor. De reţinut că în timp ce managerii de portofolii caută cele mai bune oportunităţi de plasament, ei rămân totuşi alerţi la semnalele din economie şi de pe pieţele financiare.  În condiţiile modificării condiţiilor din piaţă managerii se pot reorienta, adaptabilitatea reprezentând astfel un plus adus de acest tip de investiţie.

Varietate: investitorii au posibilitatea de a alege, în funcţie de profilul de risc al fiecăruia, dintr-o gama largă de fonduri mutuale(cu risc ridicat, cu risc moderat, existând chiar fonduri cu riscuri minime)

Investiţii iniţiale reduse: investitorii pot începe cu plasamente de mică valoare, chiar de 100 de lei pentru ca apoi să se facă investiţii adiţionale.

 

Un comentariu

  1. andrei:

    Pentru cei care nu sunt avansati pe piata de capital fondurile de investitii au toate motivele sa fie alese. si care sunt avansati, sunt foarte putini. chiar si asa fondul de investitie poate fii o optiune in momentele nu tocmai favorabile pietei de capital. Trebuie insa sa se schimbe ceva pentru ca lumea sa accepte fondurile de investitii. Si primul lucru este sa se schimbe legislatia si al doilea este mentalitatea omului. Si mai sunt…