Biografia lui Warren Buffett publicat în Fără categorie | Tag-uri:

Warren Buffett sau Oracolul din Omaha, aşa cum este supranumit, datorită înţelepciunii de care a dat dovadă în investiţiile sale, ocupa în 2010 locul trei în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere care se ridică la 47 miliarde de dolari.

Buffett s-a născut în anul 1930 în Omaha, Nebraska, fiind al doilea fiu dintre cei trei copii al lui Howard Buffett, om politic şi businessman şi al soţiei sale Leila. Buffett şi-a început studiile la Rose Hill Elementary School din Omaha şi a absolvit liceul Woodrow Wilson în 1947, încă de atunci manifestând interes pentru matematică şi finanţe. Înclinaţia spre antreprenoriat şi economisire s-a manifestat, de asemenea, încă din perioada copilărie. Ca şi copil Buffett mergea din uşă în uşă să vândă guma de mestecat, Coca-Cola sau reviste săptămânale. Pentru un timp a lucrat în magazinul alimentar al bunicului său, iar în timpul liceului s-a ocupat de distribuirea de ziare şi vânzarea de ştampile. În perioada studenţiei, împreună cu un prieten a achiziţionat jocuri mecanice pe care le-au plasat în mai multe frizerii. Pe toată perioada facultăţii, Buffett a acumulat mai mult de 90.000 dolari în economii, la valoarea dolarului din 2009.

Buffett a intrat în 1947 la Wharton Business School de la Universitatea din Pennsylvania şi a studiat acolo timp de doi ani. În anul 1950 s-a transferat la Universitatea din Nebraska-Lincoln pe care a absolvit-o la vârsta de nouăsprezece ani, obţinând o diplmă de Bachelor of Science in Business Administration. După finalizarea studiilor universitare, Buffett s-a înscris la Şcoala de Afaceri Columbia, după ce a aflat că Benjamin Graham (autor al cărţii „Investitor inteligent” – una din cărţile lui preferate) şi David Dodd, doi bine-cunoscuţi analişti ai titlurilor de valoare, au învăţat acolo. Potrivit filosofiei expuse de Ben Graham, valabilă şi peste o sută de ani de acum încolo: ”Trebuie să priveşti investiţia în acţiuni ca pe o afacere, foloseşte fluctuaţiile pieţei în avantajul tău şi caută o marjă de siguranţă”. Aceasta reprezintă piatra de temelie a investiţiei pe piaţa de capital.

Warren Buffett a fost angajat între anii 1951-1954 la Buffett-Falk & Co Omaha – companie de investiţii, ca reprezentant vânzări, între 1954 – 1956 a lucrat la Graham-Newman Corp, New York, ca analist investiţii, iar între 1956 – 1969 la Buffett Partnership Ltd. Omaha unde s-a ocupat de administrarea fondurilor de investiţii. După 10 ani de la lansare, aceste fonduri înregistrau o creştere cu 1156%.  Din 1970 pînă în prezent este CEO la Berkshire Hathaway Inc Omaha.

De-a lungul carierei sale de broker, Warren Buffett s-a orientat întotdeauna spre acele companii care se vindeau în piaţă sub valoarea lor intrinsecă. Mai mult decât atât, înainte să ia decizia de a investi, Buffett face o analiza minuţioasă a companiei în cauză, mergând mai departe de cifrele contabile prezentate de firmă. Astfel, el caută motivele care fac acea companie mai bună decât alta şi se interesează de managementul acesteia, esenţial pentru performanţa companiei.

În vârstă de 80 de ani, americanul a publicat de curând un editorial cu titlul “Nu-i mai răsfăţaţi pe super-bogaţi“ în cotidianul “The New York Times“ care a iscat multe comentarii. Acesta a sesizat faptul că statul american a protejat în timp de criză pe cei bogaţi, cărora le-a oferit reduceri fiscale semnificative, dar a fost nemilos cu cei săraci. Acesta a oferit drept exemplu, propria experienţă ca şi contribuabil la sistemul fiscal american. Potrivit declaraţiei miliardarului, acesta a plătit anul trecut statului american un impozit de 6.938.744 dolari, reprezentând doar 17,4% din venitul impozitabil pe care l-a realizat. Pe de altă parte colegii săi au plătit impozite care s-au ridicat la 33-41% din veniturile realizate. Astfel, Buffett a cerut introducerea unui plafon de impozitare mai ridicat pentru cei care câştigă peste 10 milioane de dolari – incluzând aici dividendele pe care le încasează şi câştigurile de pe pieţele de capital.

Ce părere ai despre declaraţiile miliardarului cu privire la impozitare? Sunt sau nu oneste?

 
Surse:
beginnersinvest.about.com
en.wikipedia.org/wiki/Warren_Buffett
moneyland.time.com
 

Comentarii nu sunt permise.