Biografia lui Dinu Patriciu publicat în Fără categorie | Tag-uri:

Dinu Patriciu născut la 3 August 1950 în Bucureşti este potivit topului Forbes, cel mai bogat român. Cu o avere estimată de 2,3 mld. euro, acesta are afaceri în domenii precum media, energie, imobiliar,bancar sau IT&C.

Fiul unui petrolist important din perioada interbelică, a absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti în anul 1975. După ce lucrează ca şi arhitect la Institutul de Proiectări de la Ministerul de Comerţ Exterior, acesta revine la Institutul de Arhitectură ca asistent universitar.

În anul 1990, Dinu Patriciu începe să se implice în viaţa politică, devenind membru fondator al PNL. Deputat pentru diverse judeţe, membru în Parlament, acesta se retrage în 2003 şi se dedică în totalitate afacerilor, o dată cu legislaţia care declara incompatibilitate între funcţia de demnitar şi cea cu rol executiv într-un business.

În sfera afacerilor, Dinu Patriciu este deschizător de drumuri. Acesta înfiinţează SC Alpha Construcţii şi Investiţii Imobiliare S.A la începutul anilor ’90, prima firmă privată după căderea comunismului. Firma se ocupa cu proiecte de arhitectură şi avea 20 de angajaţi.

Ulterior Dinu Patriciu se lansează în afacerile cu petrol. În 1998, Dinu Patriciu devine director al fondului de investiţii România Moldova Direct Fund (RMDF), un fond de investiţii privat având management american. Tot în această perioadă Patriciu conduce achiziţia Rompetrol. Mai întâi este membru al Consiliului de Administraţie, iar în 2001 ajunge în poziţia de Director General. În continuare cumpără rafinăria Vega, apoi Petros SA (2000), iar apoi preia pachetul majoritar al Petromidia SA (2001).

În 2002 încheie unui parteneriat cu OMV, transformând Rompetrol într-unul dintre cei mai importanţi operatori de servicii petroliere din UE.

În 2007, Dinu Patriciu vinde 75% din acţiunile Rompetrol Holding companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan cu 2,7 miliarde de dolari, devenind astfel cel mai bogat român.

Tot în această perioadă acesta preia pachetul majoritar de acţiuni al ziarului Adevărul.

În plan personal, Dinu Patriciu locuieşte împreună cu cea de-a doua soţie într-o casă la Snagov. Din prima căsatorie, omul de afaceri are două fete.

Afaceri de criză marca Dinu Patriciu

Mişcarea inspirată de a vinde Petrom, chiar în perioada dinaintea crizei l-a pus pe Dinu Patriciu în situaţia de a avea lichidităţi, în vremuri în care nu foarte mulţi au şi când totul este mai ieftin, iar acest lucru i-a permis să investească.

Astfel, a dezvoltat reţeau de magazine de proximitate – Mic.ro, supermarketurile – Minimax sau agenţiile de pariuri sportive – Bet-Café Arena. Toate aceste investiţii depăşesc 350 milioane euro şi sunt investiţii green-field.

Totodată, Dinu Patriciu a preluat în 2009 fondurile de investiţii Deutsche Land şi Rutley European, cu proprietăţi în valoare de aproape 1 miliard de euro constând în hoteluri, birouri sau spaţii comerciale din Germania (Stuttgart, Bonn, Dusseldorf), Suedia, Olanda, Franţa şi Belgia. În cea mai mare parte acestea sunt închiriate.

Afacerile  s-au extins şi în Georgia, unde deţine Banca Populară şi un proiect imobiliar format din complexuri comerciale, hotel şi apartamente, în valoare de 180 milioane dolari.

Începând cu anul trecut Dinu Patriciu devine acţionar majoritar la Avolus, o companie britanică de chartere şi privat-jet-uri. Fostul proprietar al companiei aeriene a rămas acţionar minoritar şi CEO.

Sursa: Forbes.ro, Wikipedia.ro
 
 

Comentarii nu sunt permise.