Bani din vânt sau bani în Vânt? publicat în Idei. Afaceri. Investiții. | Tag-uri: , , , , , ,

În 2011 investițiile în parcurile eoliene au avut o valoare cuprinsă între 563 şi 638 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF , ţinând cont de faptul că investiţia într-un MW variază între 1,5 şi 1,7 milioane de euro și s-au instalat 375,3 MW.

Pentru ca o turbină eoliană să funcționeze este nevoie de un vânt constant de cel puțin 4 m/s. În România, conform datelor oficiale din totalul resurselor convertibile în  „energie verde” turbinele eoliene reprezintă 17% din potențial.

În Uniunea Europeană reducerea emisiei de gaze cu efect de seră și dezvoltarea energiilor regenerabile este una dintre principalele strategii de dezvoltare. Astfel pentru anul 2020 UE a impus reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% față de nivelul anului 1990, iar până în 2050 se dorește ca 75% din consumul de energie să provină din surse regenerabile.

În acest scop UE oferă pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energie regenerabile finanțări nerambursabile de până la 80% din valoarea proiectului.

Pentru a scoate bani din vânt, pașii în mare ar fi:

  • găsirea unui teren unde vântul bate constant (minim 4 m/s)
  • întocmirea unui studiu de fezabilitate (aproximativ 6 luni)
  • scrierea proiectului(vă recomandăm să apelați la o firmă specializată în accesarea de fonduri structurale)
  • implementarea investiției

Și pentru ca lucrurile să fie și mai atractive UE impune furnizorului național de electricitate este obligat să achiziționeze această energie, astfel nu trebuie să vă bateți capul căutând clienți și piață de deschidere

 

Un comentariu