Argumente PRO şi CONTRA investiţiei în unităţile de fond publicat în ABC-ul FDI, Idei. Afaceri. Investiții. | Tag-uri:

De ce să investeşti în FDI?

Iată câteva motive, demne de menţionat:

  • Beneficiezi de administrare profesionistă
  • Diversificare – banii sunt plasaţi în diverse instrumente financiare
  • Lichiditate – îţi retragi bani când vrei, fără date scadente
  • Potenţial ridicat de câştig

În ţările dezvoltate, piaţa fondurile de investiţii este foarte populară, aproximativ 40% din populaţie investind într-unul sau mai multe fonduri deschise de investiţii. Motivul pentru care are un asemenea succes se datorează plasamentelor relativ simple care nu necesită un grad ridicat de sofisticare şi pregătire financiară, fiind preferate de investitorii care nu au prea mult timp şi bani la dispoziţie.

Principalul atu al fondurilor de investiţii este că un manager profesionist face toată treaba pentru investitor. Mai exact, administratorul de fond decide în ce, când şi cum investeşte fondul. Al doilea mare atu este diversificarea. Un investitor pe cont propriu nu dispune întotdeauna de banii necesari pentru a cumpăra acţiuni la Petrom, BRD, Biofarm şi Transgaz, în acelaşi timp, dar poate obţine această expunere ca acţionar într-un fond care investeşte în aceste acţiuni.

De ce să nu investeşti într-un FDI?

Deşi balanţa înclină în favoarea investiţiei în fonduri, există totuşi câteva dezavantaje:

  • Sunt riscante, mai ales cele cu expune pe acţiuni, pentru că depind de fluctuaţiile din piaţă
  • Nu sunt garantate
  • Există costuri de administrare, subscriere şi retragere, deşi acestea sunt relativ mici

Avantajele aduse de fondurile de investiţii nu sunt gratis: investitorul trebuie să plătească un comision de administrare, o taxă de retragere atunci când vinde unităţile, în unele cazuri chiar şi un comision de subscriere. În funcţie de investiţiile pe care le fac, fondurile de investiţii pot fi: monetare, de obligaţiuni, diversificate sau de acţiuni. Fonduri cu grad ridicat de risc sunt fondurile de acţiuni, iar cele cu grad scazut de risc sunt fondurile monetare.

În concluzie, fondurile mutuale sunt accesibile oricui şi sunt o modalitate de investiţie la îndemâna tuturor celor azi devin responsabili cu banii lor. Cere sfatul consultanţilor SAI Carpatica. Suntem bucuroşi să îţi clarificăm orice nelămurire.

 

Comentarii nu sunt permise.