Alternativa freelancing – ului publicat în Idei. Afaceri. Investiții., Musafiri, Sanatate financiara | Tag-uri: , ,

 

guest post Rareș Hudea

Lucrul pe cont propriu sau freelanceing-ul, acest gen de activitate poate fi una complementară, care să ne rotunjească veniturile. Dar sunt destul de multe persoane care au ales să facă din acest gen de activitate un „full time job”.

Rareș, un „full time freelancer”, ne-a oferit perspectiva sa despre acest gen de activitate:

Un domeniu în care administrarea inteligentă a banilor e extrem de importantă este cel al “freelancing-ului”, adică cei ce nu lucrează pe termen lung cu o firmă, ci lucrează temporar, pe proiecte sau al doilea servici, pentru una sau mai multe firme. Ca un exemplu ar fi cei care oferă soluții în domeniul IT (programare, consultanță rețelistică, etc.), în domeniul Resurselor Umane (recrutare, training, coching), vânzări, etc.

Practic funcționezi ca o mică firmă, îți calculezi veniturile, cheltuielile și zonele de investiții. Investițiile pot reprezenta participarea la cursuri de pregătire/dezvoltare profesională, participarea la evenimente de business dar și accesarea unui serviciu financiar care să răspundă cât mai bine nevoilor tale. Aici poți folosi un cont de plăți, de preferabil unul care permite plata online în ambele sensuri, la o soluție de  economisire activă unde să depui periodic o sumă bani. Mulți freelanceri folosesc acest “buffer financiar” ca rezervă de urgență, pe lângă conturile bancare. Toate aceste activități administrative ocupă o parte importantă din timpul unui freelancer, care împreună cu găsirea de noi contracte, colaborări înseamnă aproximativ 50% din activitate.

Avantajul de a fi freelance este că efectele greșelilor se simt destul de repede, și se pot corecta relativ repede. De aceea freelancer-ii sunt unele dintre cele mai pragmatice persoane și atente la detalii.

Dezavantajul ar fi că nu ai spatele unei firme. Dacă  pierzi două-trei contracte veniturile îți sunt diminuate, și nu doar cele actuale ci mai ales cele viitoare. Ca angajat, în cel mai rău caz ești dat afară și îți cauți alt servici.

A fi ”full time freelancer” nu e ușor și nu e pentru oricine, pentru că cere mai multe abiliăți în afară celor practice, mai multă determinare, implicare, perseverență și acceptarea riscului de avea perioade de ”secetă”,  pentru a câștiga bani.

 

 

Comentarii nu sunt permise.