5 întrebări despre fonduri de investiţii publicat în Fără categorie | Tag-uri:

Fondurile mutuale sunt una dintre cele mai populare modalităţile prin care investitori pot cumpere acţiuni, obligaţiuni, imobiliare, etc. Prin cumularea banilor cu ai altor investitori, fondurile oferă avantajul costului redus şi al managementului profesionist.

Creaţia specialiştilor de pe Wall Street, fondurile de investiţii sunt, probabil, cel mai uşor şi cel mai puţin stresant mod de a investi pe piaţa de capital. Ultimii ani au făcut din fondurile de investiţii un instrument foarte popular, care a reuşit să atragă foarte mulţi bani, cu precădere în ţările dezvoltate. Chiar dacă am mai abordat acest subiect, consider că merită să îl dezvoltăm pentru a te ajuta să îţi fundamentezi bazele în înţelegerea acestor instrumente de investiţie.

Cum funcţionează Fondurile închise de investiţii?

Fondurile închise deţin un anumit număr de acţiuni, emise către public prin intermediul unei oferte publice iniţiale. Aceste fonduri permit operaţiuni de subscriere sau răscumpărare doar în momente stabilite prin prospectul de emisiune. Fondurile închise au un grad scăzut de lichiditate. Dacă însă fondul este listat la bursa atunci unităţile de fond vor putea fi tranzacţionate la fel ca acţiunile unei societăţi listate, crescând lichiditatea. Momentan în România există 14 fonduri de investiţii închise şi doar patru sunt listate la BVB.

Cum funcţionează Fondurilor deschise de investiţii?

Marea majoritate a fondurilor de investiţii sunt deschise. Un fond deschis de investiţii sau un fond mutual, adună bani proveniţi de la investitori individuali, companii sau alte organizaţii, pe care un manager de fond îi investeaşte pe piaţa de capital, adică la bursă. Aceste fonduri nu au un anumit număr de acţiuni, şi vor emite acţiuni noi pentru investitori la valoarea curentă a activului net. Tot la valoarea activului net se va face şi răscumpărarea unităţilor de fond, în cazul în care investitorul decide să îţi retragă banii. Avantajul acestui tip de investiţie constă în faptul că investitorul are acces la bani oricând.

În funcţie de tipul fondului, managerul de fond trebuie să obţină randamente (câştiguri) asumându-şi un risc mai mare sau mai mic.c risc. Un fond monetar, care investeşte de în depozite bancare, este un fond cu risc scăzut, dar un fond de acţiuni presupune un risc mai mare, dar şi câştiguri mai mari, în varianta în care trendul pieţei este favorabil. Indiferent de fondul de care vorbim, managerul de fond încearcă să obţină un randament superior dobânzii bancare.

Care sunt avantajele investiţiei în fonduri mutuale?

Fondurile mutuale sunt administrate în mod activ de un manager de bani profesionist care monitorizeaza constant portofoliu fondului. Acesta este informat, la curent cu toate noutăţile şi dedica mult mai mult timp pentru pentru luarea celor mai bune decizii decât un investitor individual.

Cum pot selecta fondul potrivit pentru mine?

Fiecare fond are o anumită strategie de investiţii. Fondurile monetare investesc în depozite bancare, cele de acţiuni, în acţiuni la bursă sau cele diversificate, care combină investiţiile. Există de asemenea fonduri care investesc în start-up-uri sau în sectoare specifice: biotehnologii, artă, energie, etc.

Ce este important este să îţi găseşti acel fond care se potriveşte criteriilor tale de investiţii şi stilului personal, dar şi cunoştinţelor deţinute. Dacă nu ştii nimic despre biotehnologii, nu cunoşti domeniul şi nici nu îl înţelegi, nu este de dorit să investeşti într-un astfel de fond.

Cum încep să investesc într-un fond mutual?

Inainte să investeşti într-un fond mutual este bine să realizezi o cercetare de piaţă pentru a vedea oferta existentă, vizitaţi paginile web ale societăţilor de administrare, citeşte prospectele de emisiune şi cere sfatul consultanţilor firmelor. Totodată, intra pe site-urile specializate (conso.ro) pentru a verifica clasamentele şi performanţa fiecărui fond în parte.

Sursa: about.com, conso.ro
 

Comentarii nu sunt permise.