3 sfaturi pentru sănătatea ta financiară publicat în ABC-ul FDI | Tag-uri: , ,

Tinerii în general, nu doar cei din România, nu sunt atât de mult procupaţi să îşi stabilească un plan financiar solid, fie pentru că nu au primit o educaţie în acest sens, fie pentru că au impresia (greşită) că se pot descurca şi fără, fie consideră că mai au suficient timp până la pensie, pentru a strânge bani. Totuşi, este bine de ştiut că adoptarea unor reguli simple încă de la început de drum, îţi pot îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii în viitor.

Iată 3 reguli simple pentru a avea gijă de sănătatea ta financiară:

 

Foloseşte creditul cu măsură!

O dată ce devii salariat s-ar putea să fii tentat de ofertele băncilor legate de credite. Trebuie însă să fii cumpătat şi să analizezi serios nevoia de a lua credit. În primul rând, nu lua credite de nevoi personale ca să îţi cumperi lucruri care doar par a fi “folositoare”. În al doilea rând, dacă intenţionezi să faci achiziţii majore, cum ar fi cumpărarea unui apartament sau a unei maşini, încearcă să plăteşti un avans cât mai mare, ca să nu fii nevoit să plăteşti dobânzi la sume împrumutate foarte mari.
Cu siguranţă ai fost tentat să iei credite, mai ales în perioada în care acestea se luau foarte uşor (ex. Creditul doar cu buletinul), însă aceste credite îţi pot da dureri de cap ulterior, dăunându-ţi sănătăţii tale financiare, ca să nu mai spunem că te poţi trezi în faliment financiar. Aşadar, foloseşte creditul cu mare grijă!

 

Investeşte, investeşte, investeşte!

Orice venit, mai mic sau mai mare, ar trebui împărţit în trei componente, toate la fel de importante: cheltuieli, economii şi investiţii.
Investiţiile sunt o componentă pe care puţini dintre noi o iau în considerare, însă dacă este făcută constant şi cu responsabilitate, îţi poate aduce beneficii financiare semnificative şi uşor de obţinut. Ceea ce trebuie să ştii este că orice investiţie presupune riscuri, mai mari sau mai mici. Tocmai de aceea, banii direcţionaţi către investiţii, nu trebuie să fie bani din economii, din credite sau care urmează a fi alocaţi unor cheltuieli viitoare obligatorii (ex. plata impozitelor).
Dacă dispui de sume mai ridicate poţi să te orientezi către investiţiile imobiliare: case, apartamente, terenuri. Cu sume medii poţi să devii acţionar la diverse firme, să investeşti pe piaţa de capital sau chiar să îţi deschizi propria afacere. Dacă însă dispui de sume mai mici opţiunile tale se reduc doar la planuri de economisire sau produse bancare care nu impun sume minime de depunere. În toate cazurile, trebuie să depui un efort (mai mare sau mai mic) pentru a alege varianta optimă.
Indiferent de nivelul sumei pe care o aloci investiţiilor, plasamentul în fondurile de investiţii este alternativa cel mai uşor de înţeles şi de utilizat. Acestea sunt foarte puţin folosite în România, datorită gradului redus de educare financiară, însă în ţările din vest reprezintă un instrument comun de economisire/investire.

 

Gândeşte-te de azi la viitor!

Da, ştiu! Primul lucru pe care îl vei spune « Pe mine nu mă interesează acum pensionarea sau viitorul, este vreme ». Probabil ai 25-30 ani şi ultimul lucru care te preocupă acum este viitorul sau economisirea. Poate ai un hobby – de ex. fotografia, ciclismul, cititul – şi tot surplusul din venitul tău îl investeşti în acesta.
Şi totuşi, dacă nu îţi faci  « de tânăr » un obicei în « a pune deoparte », măcar câteva procente din câştigul personal, îţi va fi foarte greu să faci acest lucru mai târziu. Dacă reuşeşti să economiseşti măcar 10% din venit, vei fi uimit de ce sume vei reuşi să acumulezi în viitor.
Pentru a-ţi demonstra cele de mai sus hai să facem împreună un mic exerciţiu. Presupunem că începi de luna aceasta să economiseşti 100 lei, la un randament mediu anualizat de 8% (randamentul reprezintă câştigul tău). Cam cât crezi că ai peste 10 ani? Fă o estimare…
Ce spui de 18.000 lei? Aceasta este suma estimată de tine? Hai să mergem mai departe… să ne gândim la o perioadă de 20 de ani. Cum te stimţi cu 60.000 lei în cont? Nu este o greşeală de calcul! Suma pe care o ai peste 20 ani este de peste 3 ori mai mare decât cea acumulată după 10 ani datorită capitalizării câştigurilor. Aşa că nu mai sta pe gânduri. Fiecare lună contează.

În concluzie, nu te mai gândi că ai prea puţini bani pentru a face investiţii. Nici o sumă nu e prea mică pentru a obţine câştiguri suplimentare. Pune-ţi de azi banii să muncească pentru tine.

 

Comentarii nu sunt permise.